O nás

Provozujeme táborské Muzeum čokolády a marcipánu od roku 2012. Protože je nápadů stále dost a prostory v Táboře již nestačí, rozhodli jsme se rozšířit naše aktivity i mimo hranice domovského města. Od začátku jsme chtěli přesunout částečně marcipánovovu expozici a v Táboře se více věnovat čokoládě. Třeboň nám spadla z nebe.

Vše začalo na veletrhu Go v Brně v lednu 2013, ale vhodné prostory jsme našli až v roce 2016. Projekt jsme pak připravovali do ledna 2017 a 26.5.2017 jsme zkušebně otevřeli po náročné rekonstrukci. V listopadu 2017 pak byl slavnostně zahájen oficiální provoz za účasti mnoha hostů. Chceme ukázat Třeboň v jiné perspektivě, možná více v legendách a pověstech, chceme ukázat kreativitu a šikovnost našich cukrářů, chceme umožnit návštěvníkům zkusit si sami s marcipánem pracovat. Ale hlavně chceme bavit. Dospělé i malé. Přijďte si užít sladký den do Třeboně nebo i do Tábora. Obě expozice můžete navštívit v rámci superzvýhodněné kombinované vstupenky.

Poděkování za skvělou spolupráci při realizaci projektu patří všem našim partnerům, ale zejména celému městu Třeboň a jeho vedení paní starostce Terezii Jenisové a panu místostarostovi Josefu Pindrochovi. Je radost v Třeboni být a ještě větší radost zde žít.

Marcipán je zajímavá cukrovinka, která přišla do Evropy z Asie. Na sultánově dvoře se podávala jako sladká tečka na konci hostiny. Jednalo se o exklusivní zboží, které se dlouho prodávalo pouze v lékárnách. Obecně lidé věřili, že marcipán má léčivé účinky.

Marcipánovou velmocí je nyní Německo. Marcipán se používá zejména jako modelovací hmota pro výrobu ozdob, figurek, květin a dalších dekorací na dort. Marcipán může mít i své náhražky, existuje i falešný marcipán.

Ze slavnostního otevření

Prostory před rekonstrukcí